maandag 16 februari 2015

Simon - Marianne Frederikson

Samenvatting:
Roman over het leven van Simon. Hij woont bij zijn ouders Karin en Erik. Hij weet niet dat hij geadopteerd is en zijn biologische moeder de zus van Erik is. Zijn vader is een joodse violist. Wanneer de tweede wereldoorlog begint, maken zijn ouders zich grote zorgen, vanwege het feit dat Simon een joodse vader heeft. Op school heeft Simon vriendschap gesloten met de joodse Isak.
Al snel raken de ouders van Simon ook bevriend met de vader van Isak, Ruben. Ze maken wel eens grapjes over de kinderen. Isak bezit de handigheid van Erik, terwijl Simon meer geïnteresseerd is in boeken en muziek, zoals Ruben. De kinderen lijken wel verwisseld. Na de oorlog besluiten ze om Simon te vertellen wie zijn echte ouders zijn. Voor hem begint dan een soort zoektocht naar wie hij werkelijk is. Al was dat zoeken al begonnen voordat hij wist dat hij geadopteerd was.
Gedurende het boek volgen we de beslissingen en ontwikkelingen in het leven en de vriendschap van de beide jongens. Ondanks dat ze totaal verschillend zijn, is de vriendschap zeer hecht.
Twee goede recensies van het boek: 
- http://seventyeight.nl/recensies/simon/
- http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/waarheidsjagers-en-godzoekers-frederiksson-meandert-naar-de-tweede-wereldoorlog 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten