maandag 16 februari 2015

Haffid Bouaza – Salomon

Samenvatting: 

Deel I
De ikfiguur uit deel één, de naam is niet bekend, is wanhopig op zoek naar liefde. Hij is heel introvert en heeft weinig contact met de buitenwereld. Hij vertelt veel over zijn jeugd, die hij moeilijk los kan laten. Hij was bevriend met Gobo, Vairon en Jak, met wie hij zijn eerste vrouw deelde: een oude prostituee. Hij is de enige van hen die naderhand nog naar de vrouw terugkeert, omdat hij in haar een soort moeder zag.
Hij kan zichzelf identificeren met Kai, die voor een bepaalde tijd tegenover hem woont. Hij beschrijft hem als een mensenschuwe jongeman, die een groot deel van zijn tijd in stripboeken zit te lezen, in de bibliotheek. Later komt er een zwerver bij hem in huis wonen, die hij Bileam noemt. Hij voelt een soort vriendschap voor deze man, totdat Bileam een schaap voor het offerfeest in huis haalt. Dit wordt de ikfiguur te veel, en hij vlucht naar de zolder. Daar heeft hij nog meer last van waandenkbeelden dan normaal. Als Bileam dan ook nog vol vreugde is als hij een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, wordt het de ikpersoon te veel: hij schopt Bileam het huis uit. Aan het eind verhuist ook Kai, zodat de ‘ik’ helemaal alleen achterblijft: Kai weg, Bileam weg en het barmeisje waarop hij verliefd was heeft hem afgewezen.


Deel II
Kai woont tegenover de ikfiguur uit deel één, aan de Hoofdweg nr. 121 (tegenover Artis). Op een dag ontmoet Kai Meranda bij de fontein. Ze worden verliefd op elkaar en beginnen een relatie. Meranda geeft Kai een bijnaam, Moes Kroen. Kai is heel bang dat hij Meranda kwijt raakt, en op een dag vertrekt deze ook. Niet dat ze Kai officieel verlaat, ze gaat op bezoek bij haar vriendin Miranna, die op Sicilië is. 

Deel III
In dit deel is Miranna de hoofdpersoon. Ze beschrijft in dagboekvorm hoe ze haar dagen op Sicilië doorbrengt. Ze blijkt een relatie met Kai achter de rug te hebben. Hierna zat ze erg in de knoop met haar zelf, daarom adviseerde haar therapeut haar om op vakantie te gaan en haar gedachten op papier te zetten. Op Sicilië brengt ze haar dagen ontspannen door, ze bezoekt wat stadjes en op 25 juni komt Meranda haar bezoeken. 




Twee goede recensies van het boek:
- http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/dwalen-door-een-woordenwoud
- http://dizzie.nl/boek/salomon-9044600865

Geen opmerkingen:

Een reactie posten