maandag 2 februari 2015

Het leven op aarde - J.J. Slauerhoff

Samenvatting: 
 
De marconist Cameron gaat aan de Chinese kust aan land om de Europese beschaving en het verleden achter zich te laten. Hij doolt eerst door de havenstad Tai Hai, rookt een nacht opium bij de mafia-achtige handelaar Hsioe en blijft dan een tijdje wonen bij de typisch Chinese familie van de horlogemaker Tsju. Als hij daar niet langer kan blijven, wil hij het binnenland intrekken. Hij meldt zich bij Hsioe, die hem aanneemt om een wapentransport te begeleiden naar de stad Tsjong King. De reis gaat eerst per jonk naar de stad Nin Yang, waar de andere reisgenoten worden opgehaald: de zwaar aan de opium verslaafde Franse marine-officier Sylvain, de altijd lachende Rus Godonow, Fong Sjen, wier mooi gelaat ontsierd wordt door een zweer, en de oude Op-één-na, die zijn naam te danken heeft aan het feit, dat hij telkens net niet zijn laatste examen haalde.
Als de rivier overstroomt, verkopen de reisgenoten rijst aan de uitgehongerde mensen. Dan begint de echte tocht over land naar Tsjong King. Daar aangekomen worden de reisgenoten gevangengenomen.
Tsjong King is een eeuwenoude stad die, in tegenstelling tot andere Chinese steden, alle westerse invloeden weert. Toch heeft de Toe Tsjoen besloten westerse wapens te kopen en ze te laten demonstreren door de gevangenen. De oorlogsgodpriester Kia So is hier sterk tegen. Hij roept per brief de hulp in van de monnik Wan Tsjen om de vreemdelingen te weren, die volgens hem Tsjing Kong zullen vernietigen.
De tochtgenoten worden allemaal bij een \"gastheer\" ondergebracht, Cameron bij Velho, nazaat van een westerling. Cameron krijgt de opdracht een radio te bouwen, wat hem lukt. Tijdens de demonstratie van de radio komt een bode vertellen dat er een gele vloed uit de waterbron spuit, die inn opdracht van Cameron was aangeboord. Tsjong King dreigt te overstromen. Kia So wil Cameron offeren, maar hij valt in het oliemeer. Cameron laat een gedeelte van de stadsmuur ontploffen om de olie weg te laten stromen. Door de explosie wordt hij weggeslingerd. De olie vat vlam en in een mum van tijd staat Tsjong King in brand. Als Cameron bij bewustzijn komt, wil hij naar Wan Tsjen, naar het Land der Sneeuw.
Na lange tijd bereikt Cameron de hoge bergtop, waar hij vanuit het huis van Velho vaak naar heeft gestaard. Daarachter ligt het Land der Sneeuw, vanwaar Wan Tsjen hem roept. Maar Cameron aarzelt, valt, en komt inn het westelijk paradijs, een rood papavermeer, waar hij opium rookt en een perfecte minnares heeft. Maar het paradijs wordt verstoord door klokjes, wier geklingel de stemmen uit het Land der Sneeuw overbrengt. Dan laat Wan Tsjen hem verschillende kanten zien. Eerst China, het Rijk van het Midden, het midden tussen een westerse, dynamische wereld en een oosterse, statische wereld. Daarna het Land der Sneeuw, een geestelijk rijk, waar een eeuwigdurend gevecht tegen de demonen wordt geleverd. Cameron is niet sterk genoeg om hier te wonen: hij zou onmiddellijk prooi worden van de demonen. Cameron blijft rondtrekken door het Rijk van het Midden. Hij heeft voor zijn leven op aarde geen andere zin gevonden dan zichzelf.

Extra interessante informatie:
Het is een steeds terugkerend thema in het werk van Slauerhoff: de zoektocht naar het onbekende, exotische, gevaarlijke. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten